Bəlkə də seçiminizi səhv  edirsiniz. Çünki bəzi yeməklər sizi qurd kimi acdırırkən, bəziləri uzun müddət  tox tutar. Çiyələk və cökənin  tox tutan, darçın və əncirin acdıran yeməklər olduğunu bilirsinizmi?

Zaman -zaman daha süfrədən qalxarkən acdığınızı hiss etdiyiniz oldumu ? Hətta ” Yoxsa mədəmizdə  bir problemmi  var  dediyinizi eşidər  kimiyik. Hətta çox kilolarınız mövzusunda şərhləriniz da yemək ardından yaşadığınız  bir aclıq hissi ola bilər. Amma özünüzü günahlandırmadan əvvəl paylarınızı  istifadə etdiyiniz yemək və içkiləri  nəzərdən keçirmənizdə fayda var. Çünki elmi məlumatlar , bəzi yeməklərin bədəndəki inusilin miqdarını artıraraq acdırıcı, bəzilərinin isə tox,mühafizəkar təsirləri olduğunu  xüsusiyyətini sübut edir.

 http://dl.glitter-graphics.net/pub/2089/2089721hay9u96jep.gif

İştah bağlayan dost yeməklər: 

Avokado 

B6 vitamini anbarıdır. Xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri vardır. Tox tutan avokadonu  özünüzü  ac  hiss etdiyiniz zamanlarda yeyə bilərsiniz.

 

Çovdar çörəyi 

Edilən diyetlərin hamısında kəpək çörəyindən adlandırılsa da əslində çovdar çörəyinin tox tutan təsiri danılmazdır . Hətta ağ buğda çörəyinə görə yüzdə 50 nisbətində daha çox doyma hissi verər.

 

Tel Pendir

Gün içərisində aclıq hiss etdiyinizdə qəhvəaltı  edə biləcəyiniz faydalı bir qida olmasınıdan əlavə  zülallı quruluşundan ötəri tox tutma xüsusiyyətinə də malikdir.

 

Böyürtkən

Özünüzü ac hiss etdiyinizdə bir kasa qatığın içinə qarışdırılmış böyürtkən sizi bir müddət tox tutar. Böyürtkən çox antioksidan  istehsal edər , bu səbəblə də faydalıdırlar .

 

Sardina balığı

Zülal anbarıdır. Qan şəkəri səviyyəsinin tarazlıqlanmasını təmin edər. Bu sayədə toxluq hissi verər. Ayrıca maddələr mübadiləsinin hərəkətə keçməsini təmin edər.

 

Alma

Edilən pəhrizlərdə  əlavə pay olaraq alma tövsiyə edilir bunun səbəbi isə tox qoruyucu  xüsusiyyətinin olmasıdır. Kalorisi az olan almanı acdığınızda yesəniz bir müddət daha tox hiss edərsiniz.

 

Kəpəkli  makaron

Gündəlik qida istehlakında əhəmiyyətli bir yerə sahib olan lifli qidalardandır. Bu qidalar məğlub etdikdən sonra həcmlərinin 20 faizi qədər genişləmə xüsusiyyətinə sahib olduqları üçün toxluq hissi verirlər.

 

Qara  düyü 

Qan şəkərini tarazlıqda tutaraq aclıq hissinin qabağına keçən karbohidratların başında gələn tünd  düyü , uzun müddət acmamanızı təmin edər. Bu səbəblə yeməklərinizdə  qara  düyüyə  yer verin.

 

Yulaf əzməsi

Toxluq və şişkinlik hissi verən qidaların başında gəlir. Lakin yulaf əzməsini süd ilə deyil su ilə etməkdə fayda vardır. Südlə edildiyində isə südü yağsız olmasında seçim edin.

 

Badam

Gündə iki ovuc nizamlı olaraq yeyilən badamın , toxluq hissi verərək obeziteyə qarşı  mübarizədə  faydalı olduğu edilən araşdırmalar ilə sübut  olunmuş  bir gerçəkdir.

 

Brokoli

Brokolinin tərkibində  bədəndəki  insulin tarazlığını qoruyan xrom tapılıb. Qan şəkərinin düşməsini maneə törədən xrom sayəsində aclıq hiss etməzsiniz.

 

Yumurta

Çox bişmiş yumurta da tox tutan yeməklər arasındadır. Hazırlanması asan olan yumurta zülal baxımından da zəngindir. Zülal sizi tox tutduğu üçün asan-asan acmazsınız .

 

Soyudulmuş Qatıq

Dondurma istəyinizi donmuş qatıq yeyərək qarşılaya bilərsiniz. Meyvəli donmuş qatıq yediyinizdə həm qarınınızı tox tutduğunu hiss edəcək, həm də çox kalori almamış olacaqsınız.

 

Tərəvəz şorbası 

Şorba, yemək üçün ideal olmasa da az kalorisi və tox tutan təsiri ilə idealdır. Acdığınızda bir kasa şorba aclığınızı basdırar.

 

Çiyələk

Canınız çox şirin istədiyində bir qab dolusu çiyələk yeyə bilərsiniz. Çiyələklərin üzərinə bir şirin qaşığı pudra şəkəri də töksəniz şirin yemiş qədər olarsınız. Ayrıca çiyələk tox hiss etmənizi təmin edər .

 

Balıq

 Balıqda olan yod, tiroit hormonlarının istehsalı üçün lazımlıdır və aclıq duyğusunun inkişafına  mane olar.

 

Cökə

Yemək saatına yaxın içilən cökə içkisi , xəstəliklərə faydasının yanında iştahı bağlayan təsiri də var.

http://dl.glitter-graphics.net/pub/2089/2089721hay9u96jep.gif 

Tox qalmaq üçün etməniz lazım olanlar

Qlysemik  indeksi aşağı qidalar 

Davamlı acır və bunun qarşısını almaq istəyirsinizsə, glisemik indeksi aşağı qidaları istifadə etməlisiniz. Qlysemik indeks, yeyilən hər hansı bir qidanın qan şəkərini yüksəltmə qabiliyyətidir. İstehlak etdiyiniz qida , qan şəkərini nə qədər uzun zamanda və az miqdarda yüksəldirsə , glisemik indeksinin aşağı olduğunu bildirir. Bu qidalar , fərdin daha uzun müddət tox qalmasını təmin edər.

 

Karbohidratlar

Karbohidratlar kəpək , buğda kimi taxıl məhsullarında , tərəvəz və meyvələrdə tapılar. Tərkibindək i liflər, həzm sistemini hərəkətə gətirər. Ayrıca bu qidalar insanı tox tutaraq aclıq hissini mane olar.

 

Triptofan

Zülalların böyük bir hissəsində olan bir növ aminoasitdir. Triptofan , bədəndə serotoninin meydana gəlməsində və hüceyrələrə  daşınmasında əhəmiyyətli bir vəzifə daşıyır. Serotonin isə iştahın  təsirini azaldır. Xüsusilə banan, avokado , yulaf və pendirdə tapılır.

 

Xrom 

Xrom bədənə insulin tarazlığını qoruyur. Bu tarazlıq qan şəkərinin düşməməsini və ya azalmaması baxımından çox əhəmiyyətlidir. Qan şəkərinin düşməsi aclığa gətirib çıxarar. Xrom ehtiyacınızı qarşılamaq üçün fındıq, qoz kimi qabıqlı qurudulmuş meyvələr və taxıl məhsulları yemək lazımdır.

 

Albumin

Bir növ daşıyıcı zülaldır.  Orqanizmdəki çətinliyini aradan qaldırar və iştahı bağlayar. Bu zülal, triptofanı meydana gətirərək beyinə daşıyır və serotonin istehsalını artırır. Yaşıl noxud , fıstıq və paxlada  vardır.

 

Fruktoza

Meyvələrdən əldə edilən təbii şəkərdir. Fruktoza qan şəkəri tarazlığına  qətiliklə təsir etmir. Ayrıca yemək sonrası şirin ehtiyacı duymanıza  mane olar. Çiyələk və bal früktozanın qaynağıdır.

 

Yod

Tiroid hormonlarının istehsalı üçün lazımlıdır. Aclıq duyğusunu mane olar. Balıq, qoz, yodlu duz və soğanda vardır .

http://dl.glitter-graphics.net/pub/2089/2089721hay9u96jep.gif 

Acdıran  qidalar. 

Qreypfrut

 

Diyeta  edirsiniz uzaq dayanmanız  lazım olanlardan biri də greyfurtdur . Xərçəngə qarşı qoruyucu olan greyfurdun pis yanı iştah açıcı xüsusiyyətinin də olmasıdır.

 

Qara  kələm

Qaraciyər və bəzi qan xərçəngi  növlərinə də yaxşı gələn qara kələm, ayrıca yaxşı  bir iştah açandır.

 

Kartof

Kartofun tərkibində olan birləşmələr qan təzyiqini salıcı təsir göstərər ; buna görə  glisemik indeksi yüksək olan yeməklər arasında olan kartof, xüsusilə qızartma şəklində bişirilirsə  çox tez acmanıza səbəb olar.

 

Qırmızı Bibər

Xolesterolun qarşısını alıcı  xüsusiyyəti olan qırmızı bibər iştah açar . Bu səbəblə acı bir yemək yediyinizdə doyduğunuzu çox asan anlaya bilməzsiniz.

 

Noxud

Mədəni təmizləyərək iştah açan noxud, sağlamlıq baxımından faydalı olsa da kilo verərkən çox -çox yeyilməməsi lazım olan bir paxlalı bitki növüdür .

 

Əncir

Çəki aldırıcı xüsusiyyəti olan əncir iştah açar, bu səbəblə diyeta  dövründə yeməyiniz tövsiyə edilməz.

 

Kök

Kökün kalorisi  və glysemik  indeksi digər tərəvəzlərə nisbətən daha yüksəkdir. Bu səbəblə acdırıcı xüsusiyyəti olan kökün pəhrizlərdə olmaması lazımdır.

 

Spirt 

Spirtli içkilərdən uzaq dayanmağa çalışın. Spirtli içkilər, sizə kalori qazandırarkən iştahınızı açılmasına səbəb olar.

 

Duz

Duz iştah açıcı xüsusiyyətə malikdir. Çox duzlu bir qidanın ardından şirin yemə istəyinin olması, qan şəkərinizdəki  dalğalanmalar üzündəndir. Xüsusilə diyetada  istifadəsindən  qaçınılmalıdır.

 

Darçın

Qoxusuyla xüsusilə şirinlərin vazgeçilməzi olan darçın da çox tez acdıran ədviyyatlardandır .

 

Qarğıdalı

Qlysemik  indeks  dəyərinin yüksək olması səbəbiylə qan şəkəri səviyyəsini yüksəldən  qarğıdalını  yedikdən   sonra açlıq hissi oyandırar. Bu səbəblə diyeta  edənlərin uzaq dayanması lazım olan bir qidadır.
http://dl.glitter-graphics.net/pub/2089/2089721hay9u96jep.gif